Su yalıtımı nedir?
Yapıları, suyun fiziksel ve kimyasal etkilerinden korumak için suyun yapının dışarıda (su deposu, yüzme havuzu, gölet vb. yapılarda içeride) tutulması amacıyla yapılan uygulamalara “Su Yalıtımı” adı verilebilir.
Yapılara su nasıl girer?
-
Yağmur, kar gibi yağışlar
-
Islak hacim kaynaklı su etkileri
-
Yapının inşa edildiği zemindeki yer altı suları
-
Toprağın rutubeti ve yüzey suları
-
Var ise yapı temeline etki eden su basıncı
-
Su deposu, havuz, gölet gibi yapılarda yapının içerisinde saklanan su
Yapılara su nasıl girer?
Cepheden etkiyen yağış
Kapiler etki
Yoğuşma etkisi*
*yapı elemanı kesitindeki sıcaklık dağılımı su buharının doyma sıcaklığının altında ise yüzeyde veya ara kesit- lerde yoğuşma meydana gelir.
Yapılara suyun olası etkileri / zararları nedir?
-
Yapıların taşıyıcı kısımlarındaki donatıları korozyona uğratarak, kesitlerinin azalmasına ve yük taşıma kapasitesinin düşmesine,
-
Yapı bileşeni içerisinde su, soğuk mevsimlerde donarak, sıcak mevsimlerde ise buharlaşarak beton bütünlüğünün bozulmasına ve çatlakların oluşmasına,
-
İç yüzeyde küflenmeye neden olarak iç yüzey kaplama malzemelerinin çürümesine,
-
Yaşanan mahallerde damlamaların meydana gelmesi ile konfor koşullarının bozulmasına ile yol açar.
Nerelere su yalıtımı yapılmalıdır?
Yapılara suyun girebileceği; temellere, toprak ile temas eden duvarlara, suyun yapı dışında birikebileceği veya suyun sıçrayabileceği seviyenin altındaki dış duvarlara, balkonlara, teras çatılara, eğimli çatılara ve ıslak hacimlere
Suyun içerisinde kalmasını istediğimiz; havuz, su depoları, suni göletler vb. yapılara uygulanır.
Su yalıtım uygulamaları;
-
Pozitif taraftan yalıtım
-
Negatif taraftan yalıtım
ve
-
Yüzeysel yalıtım
-
Yapısal yalıtım
olmak üzere farklılık göstermektedir.
Pozitif
Pozitif & Negatif taraftan su yalıtım uygulamaları
Negatif
Su, yalıtım katmanını uygulama yüzeyine doğru itmektedir.
Su, yalıtım katmanını uygulama yüzeyinden ayırmaya yönelik baskı uygulamaktadır.
Yüzeysel ve yapısal su yalıtımı
Yüzeysel Su Yalıtımı:
Suyun bulunduğu ortam ile yapı arasındaki yüzeylere, kesintisiz olarak su yalıtım malzemelerinin uygulanması ile yapılan tüm işlemler bu gruba girer.
Yapısal Su Yalıtımı:
Beton elemanların imalatı sırasında, çeşitli fonksiyonlara sahip, toz ya da sıvı halde bulunan yapı kimyasallarının katkı olarak kullanılması ve betondaki genleşme veya inşaat derzlerine suyun girmesini engellemek ya da yolunu uzatmak için yüzeye veya betonun bünyesine uygulanan derz malzemeleri bu gruba girer.
Zemin Hazırlığının Önemi
Sürme esaslı su yalıtımı ürünlerinin uygulanacağı yüzeylerin uygulamadan önce yalıtıma hazır hale getirilmesi sağlıklı bir yalıtım yapılabilmesi açısından çok önemlidir.
Kırık ve Boşluklar
Yalıtım yapılacak yüzeylerdeki kırık, boşluk, çökme gibi düzensizlikler yalıtımdan önce uygun bir tamir harcı ile doldurulmalıdır.
Tij Delikleri
Betonarme imalat sırasında kalıpların sabitlenmesinde kullanılan demir çubukların geçirildiği deliklerdir. Su yalıtımına başlamadan bu delikler doldurulmalıdır. Eğer deliklerin içerisinde plastik bir parça varsa bunlar da çıkarılmalıdır.
Eğer donatı demiri mevcutsa demirlerin beton yüzeyinden 2 cm içine dek kırılması ve en az 2 cm. içeride kalacak şekilde kesilmesi gerekir.
Bu tip delik ve boşluklar yüksek aderansa sahip tamir harçları ile doldurulmalıdır. (Sika MonoTop serisi gibi)
Segregasyon (Beton – Agrega ayrışması)
Betonun imalatı sırasında oluşan ayrışmalar su yalıtım katmanı uygulanmadan önce tamir edilmelidir.
Beton hem zayıflayacağından hem de su emeceğinden; malzeme özellikleri kadar yerleştirme koşullarına da özen gösterilmelidir.
Segregasyona uğramış olan bölge mekanik yöntemler ile gevşek parçacıklardan arındırılmalı ve uygun bir tamir harcı ile doldurulmalıdır.
Pahların Oluşturulması ve Sivri Köşelerin Yuvarlatılması
Taban–duvar, duvar–duvar ve duvar–tavan birleşim noktalarındaki köşeler uygulamadan önce uygun bir tamir harcı ile yuvarlatılmalıdır. Sivri köşeler kırılarak veya tıraşlanarak yuvarlatılmalıdır.
Yüzey Temizliği
-
Uygulama yüzeyleri kalıp yağı kalıntılarından tam olarak arındırılmalıdır. Bu amaçla basınçlı su ve deterjan katkılar kullanılması yeterli olacaktır.
-
Yüzeyler toz ve kirden arındırılmalıdır.
-
Yağ emmiş alanlar kırılarak çıkartılmalı ve uygun bir tamir harcı ile doldurulmalıdır.
-
Beton kalitesinin yetersizliğinden dolayı veya beton imalatı sırasındaki negatif dış etkenler sebebi ile beton yüzeyinde zayıflıklar oluşabilir. Bu zayıflıklar kendilerini tozuma veya gevşek parçacıklar olarak gösterir.
-
Uygulamadan önce bu tip yüzeyler sağlam yapıya kadar kazınmalı veya uygun yöntemler ile sağlamlaştırılmalıdır.
Çatlaklar
Çatlaklar tiplerine göre iki sınıfta toplanır;
-
Yapısal olmayan çatlaklar
-
Yapısal olan çatlaklar
Çatlaklar; tamir harçları veya enjeksiyon metodu ile tamir edilir.
Çatlakların Tamiri
Tamir harçları ile tamir edilebilen çatlaklar:
Birkaç cm’den daha derin olmayan yapısal ve yapısal olmayan çatlaklar çeşitli mineral ve reçine esaslı ürünler kullanılarak tamir edilir.
Enjeksiyon ile tamir edilebilen çatlaklar:
Derin çatlakların tamiri için çeşitli mineral ve reçine esaslı ürünler kullanarak bir iğne (ya da uç) sayesinde manuel ya da motorlu pompa sayesinde çatlak aralığından madde zikretmek işlemine enjeksiyon, bu yöntem sayesinde tamir edilebilen çatlaklara ise enjeksiyon ile tamir edilebilen çatlaklar denir.